אני מחפשת חנות איכותית באזור כפר סבא שמוכרת פולי קפה טריים באמת, כי כבר נכוויתי מרשת חנויות אחת (שאני לא אזכיר את שמה) שהקפה ה"טרי" שקניתי שם היה ממש עבש. מה שאני מחפשת זה פולי קפה טובים שנטחנים במקום מול העיניים שלי ושיהיו באמת טריים כמו שממליצים גם במאמר הזה https://www.vero-cafe.co.il/category/פולי-קפה . ואולי גם מישהו פה יודע לענות לי על זה - אני חייבת לערבב אם הפולים של הערביקה עם רובוסטה כמו שכתוב במאמר הזה או שאני יכולה להשאיר אותם ככה נקי כי אני אוהבת את הטעם שלהם לבד? זה בעיה מבחינת הטחינה או המזיגה?
כמה שלא יהיו טריים הפולים, זה לא יעזור לך לקבל קפה טוב באמת אם את טוחנת אותם בחנות!
בתור חובב קפה מושבע, זה הטיפ הכי חשוב שאני יכול לתת לאוהבי קפה - לטחון את הפולים בבית רגע לפני השימוש.
בניגוד לכל מיני אנשים שמחשבים את עצמם “מומחים” ויגידו לך שאם לא תשימי 2500 שקל על מטחנת קפה עדיף לזרוק את הפולים כבר לפח, אני לא ממליץ להשתגע. כל אותם מומחים לכאורה לא יבדילו במבחן טעימה עיוור באיכות הטחינה אבל זה לא מונע מהם להתפלסף על זה. בשורה תחתונה את צריכה מטחנה טובה שמבוססת על Burr שזה סוג של מטחנה שפשוט עושה את העבודה יותר טוב וטוחנת יותר אחיד ממטחנות להב. כמובן שיש מליון מטחנות מסוג זה בטווח מחירים רחב אך שוב, לא להשתגע! המטחנה הזאת: https://tavi.ly/27yy תעשה את העבודה מדהים! והיא לא יקרה.
לגבי ערבוב ערביקה ורובוסטה - זה לחלוטין עניין של טעם! אין פה חוקים. אני אישית מעדיף תמיד ערביקה לבד. רובוסטה נחשב פחות איכותי מערביקה באופן כללי, אבל במציאות יש פולי רובוסטה איכותיים מאוד גם ופולי ערביקה גרועים… אז בסופו של דבר הכל עניין של טעם.
אריק, אתה שולח ידך בכל התחומים, אבל מסכים ביותר, אכן אין תחליף לטחינה במקום.
אני חושב שאם כבר, אז עדיף מטחנה שתטחן ישר לכף ואז להשתמש מיד. דוגמת האסקסו מיני.
מה שעוד חשוב, זאת המכונה, שתהיה איכותית, מניסיון זה מאוד משנה.
והמכונות שנמכרות בסכום של עד 1500 -2500 ש"ח פשוט לא עושות את זה.
אם ניתן היה להשתמש בכאלה, לא היו משקיעים במכונות יקרות.
אני לא שותה קפה בכלל אבל בכל זאת מרשה לעצמי לא להסכים עם המשפט האחרון…
לאחרונה ביקרתי באולם תצוגה לריצוף והייתה שם מכונת קפה שעולה 40,000 שקל. לא פחות. האם הקפה שלה מטריף חושים ועולה באיכותו על זה של כל מכונה פשוטה וזולה יותר? אני בספק…
אנשים קונים הרבה דברים יקרים גם כשיש דברים זולים בהרבה שעושים את העבודה מצויין. אפשר לקנות מאזדה עם כל הפינוקים ואפשר לקנות אאודי בפי 5. אפשר לקנות סכין שף ב100 וסכין שף ב3000.
רוב הפער במחיר הוא על המותג/יוקרה/זכויות השוויץ/עיצוב וכו’. לא באיכות הפעולה עצמה. אפשר לראות את זה כל שנה כשעושים מבחני טעימה עיוורת לקפסולות, גם עם שפים ומנהלי בתי קפה, בריסטות וכו’ - ודווקא רמי לוי וכד’ הכי זולים מקבלים את הדירוג הכי גבוה, בעוד היקרות הרחק מאחור.
אני כן שותה קפה, והיו לי כבר 5 מכונות. התחלתי בפשוטה, הקפה היה טוב, החלפתי לאחת עם משאבה, אח"כ לטובה יותר, ושוב. בכל פעם השתפר. עכשיו יש לי רוקט והקפה הוא הרבה יותר טוב מהקפה בקודמות. לא יודע איך יוצא קפה במכונה של 40000, אבל בין המכונות הרגילות של דוד יחיד, לבין המכונות עם מחליף חום וראש E61 יש הבדל תהומי.
הייתי רוצה שיהיה לי R58 אבל היא יקרה מידי. אפשר לקבל קפה מצויין ממכונות זולות בהרבה אבל כמובן שהכל שהמכונה טובה יותר, כך יש צורך בפחות מומחיות ונסיון מצד המשתמש. לא ניתן להפריד את הפסיכולוגיה מהטעם! כשאתה שותה ממכונה יקרה יותר יש לך הטייה מובנית להעריך יותר את הקפה. אף אחד לא חסין לזה… חבר שלי הוא sommelier מקצועי, הבנאדם יכול להגיד לך רק מטעימת כוס תה, באיזה שלב של הגדילה קצרו את העלים, זה פסיכי! הוא הסביר לי שאותו קפה בדיוק יטעם לך שונה לחלוטין אם אתה בבית או בבית קפה, אם אתה לבד או עם חברים… כך שקשה מאוד להסתמך על חוות דעת של אנשים בענייני טעם וריח… ואני בטוח שרוקט קיבל מוניטין טוב כי המכונה מצויינת אבל אני בטוח שיש המון אחרות שמוציאות קפה זהה ופשוט לא זכו באותו הייפ.
יש לברוויל ליין של מכונות מצויינות שלדעתי לא מוערכות מספיק כי הן קיבלו מוניטין של מכונות לא מקצועיות ולא כי מישהו ישב ועשה טעימה עיוורת מול R58 בקיצור, מכונות קפה ביתיות מדהימות לא חייבות לעלות 6000 שקלים ובטח לא 40000 אבל אם כסף לא היה שיקול, הייתי קונה רוקט חחחח
אריק תודה על המידע .
מה ההבדל בין המטחנות מבחינת פונקציונלית ? (הכוונה לסוג שהמלצת )
איזה מכונה יכולה לטחון כראוי וגם לתת מים ברתיחה גבוה ?
תודה מראש על עזרה ותשובה
מטחנות רגילות שנקראות לפעמים מטחנות קפה ותבלינים מבוססות על להב שמסתובב מהר וקוצץ באקראי את הפולים כך שנוצרות חתיכות בגדלים שונים בצורה די רנדומלית. לקפה זה לא כל כך טוב, לקפה רוצים שגודל הגרגרים הטחונים יהיה כמה שיותר אחיד כי כל גודל שונה משפיע על הטעם ולכל קפה יש את הגודל שיותר מתאים לו, שמוציא ממנו את המיטב. מטחנה כמו שהצעתי לעיל https://tavi.ly/27yy מבוססת על Burr שם במקום להב יש מנגנון שקצת מזכיר הברגה, שגורס את הגרגרים דרך מרווח שקובע את הגודל שלהם. שורה תחתונה, זה נותן גרגרים אחידים וקפה טוב יותר וזה לא נורא יקר אז שווה לקנות.
עד עכשיו דיברתי על המטחנה (השרשור המקורי היה על פולי קפה). לגבי מכונת אספרסו, המכונה היחידה שתיתן מים ברתיחה גבוהה תהיה כנראה מכונה מאוד מאוד זולה כי מים רותחים הורסים קפה. קפה לא חולטים בטמפ מעל 70 מעלות. אני אישית אפילו מעדיף 60 מעלות. הכל עניין של טעם, אבל עוד לא פגשתי מישהו שרצה אספרסו ממים רותחים.
אריק שבוע טוב .
תודה רבה על התשובה .
אני שותה בעיקר קפה שחור . תורכי או סוגים אחרים שיכולים להיות קרובים וטובים מבחינת הארומה .
אספרסו זה בהעדפה נמוכה אצלי ,אולי אני צריך להתרגל ,עד היום זה היה קפה הפוך .
אני מחפש מענה לקפה שחור כאשר הטחינה היא מיידית . או אולי מכונה שעושה גם טחינה וגם עירוי של מים רותחים.
(קצת צחקתי על אספרסו ברתיחה …אפילו אהבתי
תודה לך מראש על כל תשובה שלך או של אחרים.
לגבי טחינת הפולים, כבר יש לך את ההמלצה למעלה. אגב זה יהיה מצויין גם לטחינת הל! פשוט תקנה גם זרעי הל שלמים. הל טחון טרי זה עולם אחר!
לגבי הכנת קפה שחור - הדרך העצלנית היא קפה בוץ… יש אנשים שמחשיבים את זה חילול קודש הדרך המקובלת היא בישול והסרה מהאש רגע לפני רתיחה. ניסיתי גם להשתמש בקפה שחור במכונה של קפה פילטר (ובדרך כלל אני מאוד אוהב קפה פילטר) ואני חושב שזה לא היה טוב. יש משהו בקפה שחור שצריך להיות מריר יותר וזה מגיע בבישול.
תודה רבה שטרחת והשבת לי כולל העצה המחכימה לגבי ההל